Zojuist verschenen: de NCTV Trendanalyse 2024. Het dreigingsbeeld is over de gehele linie slechter geworden en het wordt zo zoetjes aan tijd dat u zelfredzaam wordt, waarschuwt de voormalige Schoofservice.
Bladerend door de Trendanalyse Nationale Veiligheid 2024 (46 pagina’s, PDF) en de bijbehorende Verdieping (64 pagina’s, PDF) is het alsof je door de zeven plagen heen moet ploeteren. Behalve dat het er tien zijn - hoewel infectieziekten momenteel laag trenden op de risicoschaal dus daar komen we dan weer goed weg.
Het is desalniettemin nogal een rijtje want de bekende dreigingen en escalaties zoals klimaatverandering, Rusland, Gaza, jihadisme, rechtsextremisme en antisemitisme, georganiseerde misdaad en een kennelijke wildgroei aan ‘soevereinen’ (volgens de dienst zijn er al ‘‘enkele tienduizenden’) zorgen in combinatie met de versnelde opkomst van technologie als wapen (zoals AI en biotech) en de ‘overgang naar een nieuw geopolitiek systeem’ door schuivende politieke en economische machtsbalansen voor algehele destabilisering van het Koninkrijk der Nederlanden.
‘De multilaterale orde staat onder druk en deze druk vertaalt zich onder andere in een groeiende blokvorming en verlamming binnen multilaterale organisaties’
Daar bovenop wordt benoemd dat het interne politieke vertrouwen in de afgelopen vijftien jaar is gedaald, omdat mensen ervaren dat de overheid ‘niet in staat is om een steeds groter aantal maatschappelijke vraagstukken op te lossen’. Een suggestie die door dit rapport ook geademd wordt.




De NCTV schrijft tamelijk letterlijk op wat de politici niet al te hardop durven samen te vatten: de samenloop van veranderingen kan en zal hevige gevolgen hebben voor Nederland. Naarmate bepaalde vraagstukken prangender worden, zullen emoties oplopen en daarmee onderlinge spanningen. Uit de taal van de trendwatchers spreekt bovendien niet per se het vertrouwen dat Het Koninkrijk voorbereid is op een verdere escalatie van lopende ontwikkelingen. Oftewel, het is tijd dat u zelfredzaam wordt.
Kwootje uit het begeleidende persbericht:
‘De verslechtering van het dreigingsbeeld is tekenend voor de tijd waarin we leven. Wereldwijd zijn bestaande systemen aan het veranderen. Bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, internationale samenwerking, technologische ontwikkelingen en economische mogelijkheden. Deze veranderingen zijn niet per se nieuw, maar worden wel steeds sterker. De gevolgen hiervan worden dan ook steeds duidelijker. Het is belangrijk om op tijd te anticiperen op de onzekerheid die hierbij hoort. Daarom moeten we voldoende aandacht hebben voor het aanpassingsvermogen en de weerbaarheid van de samenleving. Bijvoorbeeld door het bevorderen van de zelfredzaamheid van mensen. Ook is de samenwerking tussen publieke en private organisaties en tussen burger en overheid erg belangrijk.’
De zinsnede ‘Het is belangrijk om op tijd te anticiperen op onzekerheid’ leest in deze context van ‘cumulatieve dreigingen’ nogal alsof dat anticiperen al een gepasseerd station is. Daar komt ook het zelfredzaamheids-idee vandaan:
Die zelfredzaamheid, schrijft de NCTV, moet wel uitgelegd worden als een proces dat ‘soms ook lasten’ met zich meebrengt. En dat je tijd en moeite moet doen om te leren hoe je zelf een kip slacht, bij welke drogist de voorraad jodiumpillen het grootste is en hoe je je kinderen kunt instrueren om al rijdende de olie van je vluchtauto bij te vullen. Misschien zul je zelfs moeten leren samenwerken met je ellendige buurman omdat jij wellicht heel handig bent in kampvuurtjes maken en knopen leggen, maar hij nog een jachtgeweer in de schuur heeft staan waar het avondeten mee geschoten kan worden.
Het kan vanaf hier immers echt alle kanten op, volgens de NCTV.
Goed. Laten we niet overdrijven en nuchter blijven. Nuchter in de constatering dat er bij de overheid nog een verdieping trendwatchers werkt die ‘cumulatieve dreigingen’ herkennen en niet te beroerd zijn om toe te geven dat het Westen inderdaad, zoals zovelen al jaren aanvoelen, in een zwenkbeweging door de tijd zwalkt - op weg naar nog onzekerder tijden. En Nederland is nou eenmaal een speelbal van grotere en ook meer onverschillige krachten.
Een simpele test om te zien of u zelf al een beetje zelfredzaam bent, is trouwens te vinden in The New York Times: probeer echte foto’s van AI te onderscheiden en win een paar minuten cruciale voorsprong op het naderende einde van de beschaving.
Nijmans Nieuwsbriefje is opgedeeld in drie substukken. Beheer uw notificaties per onderdeel via deze pagina. Uw abonnement beheert u via deze button:
De Slag om Faber (en Klever, en Bosma)
Kort vooraf: dank, allemaal, voor de warme felicitaties, de gulle donaties en aan iedereen die zich naar aanleiding van mijn vorige schrijven aanmeldde als abonnee. U heeft mijn verjaardag met extra zon overgoten. Muito obrigado! En dan nu, ter zake:
Zonder resources is de omgeving in Europa boven de 45N dodelijk voor mensen, zelfredzaamheid kan dan alleen in dun-bevolkte gebieden waar je de natuurlijke resources kunt gebruiken.
''Tegelijkertijd is georganiseerde criminaliteit een onderwerp dat moet
concurreren met andere prangende vraagstukken zoals
die rond klimaatverandering en een toegenomen druk op
de internationale stabiliteit en samenwerking'', pagina 22/23 van de bijlage.
Politiek is prioriteiten stellen. 28 miljard voor 0.000036 (niet meetbaar, maar een modelmatige voorspelling) geeft duidelijk aan waar de politiek de prioriteiten stelt. Duidelijk is dat iemand met een andere mening dan MSM over klimaat als een ongewenst element in de samenleving wordt gezien. Nou was Jan van Schaffelaer dat ook, dus er kan altijd later nog een standbeeld inzitten.