7 Comments
Feb 18Liked by Bart Nijman

Blijf schrijven Bart, zolang er stemmen zijn als jou, is er nog hoop.

Hoop op vereniging van de redelijke stem die voor scheiding kerk en staat is. In alle vormen.

Ondertussen is het dystopisch aan het worden.

Expand full comment

Mijn hemel, dat commentaar van Vuijsje weer. Het wordt inmiddels een beetje zielig. Zelfs in dit geval slaagt hij er met zijn versteende opvattingen in de oorlog erbij te slepen. Toen Frits Barend vorig jaar februari deze NIW-column schreef begon-ie natuurlijk helemáál te schuimbekken: https://niw.nl/fout-en-fouter/

Expand full comment

denk dat je het antwoord op de vraag die je zelf stelt wel weet; islam is een agressief expansieve religie, dat is ze al 1500 jaar/ dit alles laatst fraai toegelicht door Timon Dias

Expand full comment

Had veel hier en daar maandelijkse subscripties, ook een (t) buur. Heb ze allemaal gestopt ( knikker telt, Newby pensionado). Maar U 4 ever U rok.

Expand full comment
Feb 20·edited Feb 20

Scheiding van kerk en staat is het fundament wat ons verschillend maakt van hen, dat is zojuist geofferd. We vallen op deze manier ver terug in de tijd. Geert kan dit ook niet meer fixen. Ik zie het allemaal somber in..

Expand full comment
founding

Ik deel de vraag van Bart hoe het toch kan dat moslims zo hun zin krijgen. Iets van een verklaring is misschien hoe we tegen bedelaars aankijken. We willen het niet, maar tegelijkertijd voelen we mededogen. Er ontstaat een soort cognitieve dissonantie, bij mannen ergernis, bij vrouwen medelijden. Daar zie je ook het man-vrouw verschil. Mennen denken in systemen en bedelarij past niet in het systeem, vrouwen zien het individu. daarom zie je dat vrouwen wel aan bedelaars geven en mannen niet. Hetzelfde met hoofddoeken, vrouwen willen het systeem niet zien en geven dus toe.

Expand full comment
founding

Als je niet voor je eigen identiteit opkomt, heb je eigenlijk geen identiteit. Dus identiteitspolitiek wordt bedreven door mensen die geen identiteit voelen. Moeten we het dus hen laten doen?

Expand full comment