In de afgelopen weken zag je via beelden uit Duitsland en Engeland dat het geduld van de Homo Automobilus Normalis met lamlendig klimaatactivisme begint op te drogen. Het zijn namelijk niet de snelste konijnen in het bos die zich aan het asfalt, schilderijen of talkshowtafels lijmen, of met oranje verf en confetti gebouwen besmeuren of bruiloften verstoren. Voor wie deze dame bij Good Morning Britain nog niet gezien had, probeer dáár maar eens een normaal gesprek mee te voeren:
In Nederland heeft Extinction Rebellion aantrekkingskracht op het acteursgilde en ook dat zijn doorgaans niet de scherpste messen in de keukenla. Lieve mensen hoor, maar zo enorm emotioneel over alles. Hun gebrek aan verdiepende argumenten wordt doorgaans achter een heleboel hoge woorden verborgen en natuurlijk gaat dat - zoals het de Hollandse ‘eer’ betaamt - met veel verwijt en vingerwijzen.
We zagen Carice van Houten natuurlijk al, die zich wel afvroeg of ze nog naar Amerika kan vliegen voor haar werk als ze ooit wordt aangehouden bij een sit-in op de snelweg, maar afgelopen week was de hoofdrol voor ene Sieger Sloot. Ik ken ‘m oprecht niet, maar dat ligt aan mij: ik kijk nooit televisie, noch Nederlandse films of series. In feite ken ik hem louter als tot klimaatactivist gemaakte en in die hoedanigheid is hij niet de felste lamp in de schminkspiegel. Als de essentie van een acteur is dat hij teksten kan herhalen die een ander hem voorkauwt, dan is hij in ieder geval een uitstekende vertolker van de onzin over olie van het activistengilde.
[Uiteraard hoef ik het u niet uit te leggen maar mocht een XR-yup zich aan dit briefje lijmen:] ‘Fossiele energie’ voedt niet alleen brandstofmotoren, waarmee de wereldeconomie draaiende wordt gehouden, maar olie is van vaseline tot voetbalschoenen een ingrediënt in zo’n beetje ieder alledaags product. De kortzichtigheid van een stop op oliewinning wordt verder getekend door de totale ontkenning van alle armoede, achterstand en oversterfte die de wereldbevolking zou teisteren wanneer de mensheid niet over dit smeermiddel van de vooruitgang had beschikt. Nogmaals: klimaatactivisten zijn niet de helderste sterren aan het firmament en hun argumenten niet sterkste speelkaarten in het pokerdeck.
Enfin, Sieger Sloot stond afgelopen week voor de rechter vanwege zijn opruiende woorden op sociale media en actieve deelname aan een demonstratie die door het OM als voorbeeld is aangewezen om mensen op de strafbaarheid van snelwegblokkades te wijzen. Ze brachten hem niet alleen voor de rechter, ze hadden hem zelfs willen oppakken. Alleen: dat kon niet, want hij was niet thuis. Hij stond tussen het massatoerisme op een kwetsbare berghelling om de laatste kansen op goeie sneeuw mee te pakken. Nee, hij is niet de snelste slalommer op de skipiste…
De Oscar voor Hypocrisie gaat naar Sieger Sloot
Gewetensvraag van de week: als je als vegan met een elektrische auto op wintersport gaat, ben je dan nog wel een goede klimaatactivist? De kwestie overviel ene Sieger Sloot, kennelijk acteur, die voor de rechter moest komen vanwege zijn deelname aan onrechtmatige acties van Extinction Rebellion op de A12. Het OM had hem willen aanhouden, maar dat kon dus niet, want hij was op wintersport.
Sloot gilde zelf iets over “karaktermoord” toen zijn hypocrisie in de rechtbank ter sprake kwam, omdat hij dus immers in een EV met een paar bakjes biologisch gekweekt snackfruit in de cup holders naar zijn skigebied was gereisd. Wat hij in zijn vrije tijd op de lange latten doet, staat los van wat hij in zijn vrije tijd op de A12 doet en ook iemand die een hele dag op het asfalt zit, onder een waterwerper van de politie die op standje vernevelaar stond, heeft wel eens vakantie nodig om bij te komen. Toch?
Nog erger dan een acteur met het IQ van een diepgevroren visstick, zijn de mensen die hem vervolgens groot gelijk geven. Want waag het niet om hypocrieten van hypocrisie te betichten, nee: het zijn de mensen die zelf helemaal niks doen aan het klimaat die het ergste zijn. Nou ben ik toevallig iemand die helemaal niks doet aan het klimaat maar dat zal me toch potverdomme niet weerhouden van het uitlachen van nepklerken als Sieger Sloot. Want hun “betrokkenheid” is een patroon.
De Siegersoortigen van Nederland stonden vooraan te schreien in de rijen om aangifte te doen tegen Geert Wilders, ze wierpen zich op als gewillige beulen van Zwarte Piet, zetten pronouns en transvlaggetjes in hun socials en ze zitten dus graag op de A12 onder een graffiti-tag waar “stop fossiele subsidie” op staat. De gemene deler van die ‘goede doelen’ is dat ze altijd vallen onder de huidige sentimentele hausse. “I Support the Current Thing”, luidt de bijbehorende meme.
Wat die goede doelen eveneens gemeen hebben, is dat Siegersoortige solidariteit niks kost. Iedereen was boos op Wilders na ‘minder minder’. Zwarte Piet is vertrappeld onder de morele hoogpony waarop ze toch al zaten vastgelijmd. Critici van de transgenderhype “transfoob” noemen is de veiligste route om bondgenoot te zijn zonder discussie te voeren.
Maar met die skivakantie zie je de ware prijs die Siegersoortigen willen betalen: niets. Je ziet het bij Carice ‘Kan ik nog wel werken in Amerika als ik word opgepakt op de A12?’ van Houten, bij Hannah Prins die de hele wereld afreisde en nu op iedere persfoto met droeve puppyogen beweert dat we de zomer misschien niet eens overleven. En bij Sieger, die met zijn plastic bakje (een olieproduct) ingewikkeld gekweekte minikomkommers naar de skilift reed. Hypocrieten.
Deze column verscheen in Nieuwe Revu 32 - 2023
Lid worden maar geen creditcard? Klik hieronder voor een abonnement via iDeal:
Het zijn allemaal alfa’s.
Kan niet anders.
Dr Patrick Moore, de ontslagen oprichter van Greenpeace vatte het als volgt samen:
“Als mocht blijken dat de mens geen invloed op de klimaatverandering heeft, stort de complete klimaat industrie in elkaar.”
Los daarvan is er geen discussie mogelijk over de oorsprong van aardolie en aardgas.
Dat deze fossiel zijn staat wetenschappelijk namelijk niet vast.
Dat kan namelijk niet, volgens de Fossiele kerk.
Want het kost miljoenen jaren om van fossiele resten aardolie en aardgas te maken.
Daar zijn hoge druk en dito temperatuur voor nodig.
Dat dit op 100km gebeurt en fossiele resten slechts tot een diepte van 4800m gevonden worden en daarmee hun eigen claim meteen ongeldig maken, is blijkbaar niet van belang.
Heerlijk op de vroege morgen met een bakkie thee meeknikken.