Van alle formatieperikelen uit het afgelopen jaar is er eentje zeer mysterieus gebleven: het gemiste ministerschap voor Gidi Markuszower. Hij was beoogd bewindspersoon voor Asiel en Migratie en zou vice-premier worden namens de PVV, maar kwam niet door de screening. Waarom niet is nog steeds onduidelijk.
Markuszower werd vervangen door Marjolein Faber en de perskaravaan trok meteen verder om de mestkar over haar uit te rijden. Het Mysterie Markuszower bleef onopgelost achter, reden voor NN om een Woo-verzoek in te dienen. Dat verzoek is door één ministerie vlot beantwoord, maar brengt helaas geen nieuwe informatie aan het licht.
Al dat we kregen? Acht screenshots van WhatsAppjes en een gedeeltelijk grijs gemaakt ‘mediabeeld’ over de onrust rond Markuszower.
Kort de achtergrond herkauwen
Op donderdagavond 13 juni twitterde Geert Wilders dat hij de informateur heeft laten weten dat ‘de inhoud van de naslag over Gidi Markuszower’ voor de PVV-leider reden was ‘om zijn kandidatuur in te trekken’ en dat er een vervanger is voorgedragen in de persoon van Marjolein Faber.
Markuszower, die zowel minister als vice-premier zou worden, was verbouwereerd en verklaarde dat het ‘kafkaësk’ aanvoelde. ‘Een gemiddelde terrorist lijkt meer rechten te hebben dan een politicus met een scherpe mening’, sneerde hij dezelfde dag.
Voor de camera’s van het journaille maakte hij enkele dagen later nog steeds een gedesillusioneerde indruk. Hij herhaalde niet te weten wat de AIVD-screening precies voor bezwaren boven tafel had gebracht en dat hij wat hem betreft gewoon minister had kunnen worden.
Tot op de dag van vandaag bestaat de suggestie dat zelfs Wilders hem niet heeft kunnen, mogen of willen vertellen waar de pijn zit. Het enige aanknopingspunt wijst terug naar 2010, toen toenmalig Justitie-minister Ernst Hirsch Ballin Wilders waarschuwde dat kandidaat Kamerlid Markuszower een ‘risico voor de integriteit’ van Nederland zou zijn. De aantijging door de AIVD dat hij informatie zou hebben overgedragen aan een buitenlandse inlichtingendienst (vermoedelijk de Israëlische Mossad) heeft Markuszower altijd ontkend.
Voor overige opstootjes rond de politicus moet u zijn Wiki maar even lezen, feit is dat hij in 2015 alsnog senator werd voor de PVV en in 2017 Tweede Kamerlid.
Wat de kwestie na de gemiste ministerspost van afgelopen juni des te vreemder maakt, is dat Markuszower ook nu nog altijd Kamerlid is en kan blijven - zo’n groot risico voor de nationale Nederlandse integriteit is hij dus kennelijk niet?
Het Woo-verzoek naar de AIVD-naslag
De combinatie van Markuszowers eigen ontkenning en zijn overduidelijk gedesillusioneerde respons met de uiterst summiere, vage aantijging noopten daarom tot een Woo-verzoek bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar de AIVD onder valt, en bij Justitie en Veiligheid.
De verzoeken zijn op 15 juli verzonden en daarin vragen we naar alle interne correspondentie, uitgewisseld binnen de ministeries en tussen ambtenaren, betreffende de zogenaamde naslag over Gidi Markuszower - inclusief het verzoek tot het verrichten van deze naslag en alle communicatie die daaruit volgde, ook richting Wilders en Markuszower zelf.
De summiere beantwoording: negen documentjes
Het besluit op dat verzoek is bij J&V vrij snel en binnen de wettelijke termen genomen. Reeds op 20 augustus ontvingen we per e-mail antwoord vanuit het - oh ironie - ministerie van Asiel en Migratie. Helaas is de beantwoording niet volledig te noemen:
‘Naar aanleiding van uw verzoek is gezocht naar documenten die onder de reikwijdte daarvan vallen. Deze zoekslag is uitgevoerd bij diverse directies binnen het bestuursdepartement: de Directie Bestuursondersteuning, de Directie Communicatie, de Directie Migratiebeleid en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
Bij deze inventarisatie zijn negen documenten aangetroffen. Het betreft acht separate conversaties via WhatsApp van diverse medewerkers van de Directie Migratiebeleid en een door een medewerker van de Directie Communicatie opgesteld profiel van de beoogd bewindspersoon. Van de acht Whatsapp-conversaties is alleen het voor uw verzoek relevante onderdeel toegevoegd, hetgeen acht pagina’s/printscreens heeft opgeleverd.’
Het zal voor zich spreken dat de (inhoud van de) daadwerkelijke naslag daar niet tussen zit, hetgeen we overigens ook niet verwacht hadden. Als Markuszower het zelf (kennelijk) al niet mag weten, waarom zou Justitie het dan wel in een envelopje stoppen en aan het marginale Nijmans Nieuwsbriefje toezenden?
‘Yep’
Helaas bevat de overige inhoud echter evenmin nieuwe aanwijzingen over de aanleiding en omstandigheden van het doodlopende pad naar een ministerspost voor Markuszower. De Whatsapp-screenshots tonen louter linkjes naar tweets en nieuwsberichten. Het enige ambtelijke commentaar is het woordje ‘Yep.’…
Behalve de Whatsappjes bevat de bijlage bij het Woo-besluit nog een zogenaamd mediabeeld, dat was haastig lijkt te zijn opgesteld en waarvan alleen de eerste pagina (van vier) leesbaar is. De rest zou buiten de reikwijdte van het Woo-verzoek vallen. Dat is vanaf hier lastig te beoordelen, maar het zal best.
Onder het screenshot van het mediabeeld vindt u de volledige doch magere opbrengst van deze vruchteloze vissersexpeditie, in de vorm van een link naar 12MB aan PDF’jes. Vooralsnog houdt het spoor daar op.
Het Mysterie Markuszower is helaas nog niet opgelost. We wachten op antwoord van Binnenlandse Zaken…
Tot besluit:
Wobverzoeken kosten tijd en geld en levert, zoals u net gelezen heeft, niet altijd een bevredigend antwoord op. Om de pogingen om de overheid tot openbaring te bewegen te steunen, ben ik heel erg geholpen met een donatie of - nog beter - een lidmaatschap. Klik op de knop voor uw opties:
Dit is - letterlijk - “A Riddle Wrapped in a Mystery Inside an Enigma”.
Jammer. Ik had Markuszower een prima minister gevonden. Waarom is Wilders niet achter hem gaan staan? Wilders doet wel vaker vreemde dingen. Zoals Beertema onderaan een lijst zetten, zodat hij niet meer in de Kamer zou komen. Beertema zou een goede minister van Onderwijs zijn geweest. Nou ja, Beertema doet nu zijn best bij ON. Wat inderdaad heel erg vreemd is is dat Markuszower wel in de Tweede Kamer mag zitten. Daar is hij dus geen liability? Kun je nagaan hoe er over TK-leden gedacht wordt, hahaha.